Протокол от съдебно заседание от 05.08.2020 г. по гр.д. № 207/2019 г.

 

От ищците, всички редовно и своевременно призовани, се явяват единствено С.С. и А.С.. От името на всички ищци, се явява адв.Ч., надлежно упълномощен.

Ответниците А.М. и Д.В., редовно и своевременно призовани, се явяват лично. От името на ответниците А.М. и Д.В., се явява адв.С., надлежно упълномощен. От името на ответницата Д.В., се явява адв.К., надлежно упълномощен.

Адв.Ч.: Да се даде ход на делото.

Адв.С.: Да се даде ход на делото.

Адв.К.: Моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Адв.Ч.: Представям пълномощни, с които изрично ищците ме упълномощават да направя отказ и оттегляне на иска. С оглед обстоятелството, че се снабдихме с отделни схеми за жилищата в къщата, оттегляме иска за делба по отношение на етажа, който е изключителна собственост на моите доверители – втори жилищен етаж с идентификатор № 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе, както и по отношение на ½ ид.ч. от избения етаж  - източната половина, находящ се в сграда с идентификатор № 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе.

Адв.С.: Даваме съгласие с оттегляне на иска за делба в тази част.

Адв.К.: Даваме съгласие за оттегляне на иска за делба в тази част. 

Съдът счита, че следва да прекрати производството по делото по отношение на втория жилищен етаж с идентификатор № 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе и по отношение на ½ ид.ч. от избения етаж  - източната половина, находящ се в сграда с идентификатор 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе, тъй като ищците заявяват чрез процесуалния им представител адв.Ж.Ч., че оттеглят иска за делба в тази част, а ответниците изразяват съгласие с това оттегляне. Съгласно чл.232 ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба без съгласие на ответника до приключване на първото заседание по делото, от което следва, че при оттегляне на исковата молба в една част след първо съдебно заседание се изисква съгласие на ответниците. В настоящия случай такова е налице и затова, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ПРЕКРАТЯВА производството по делото по предявения иск за делба в частта по отношение на втория жилищен етаж с идентификатор 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе и по отношение на ½ ид.ч. от избения етаж  - източната половина, находящ се в сграда с идентификатор 80371.242..... по кадастралната карта на гр.Чепеларе, поради оттегляне на иска от ищците.

Определението за прекратяване подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днешно съдебно заседание с частна жалба пред Смолянски окръжен съд.

Адв.Ч.: Остава предмет на делбата първи жилищен етаж, заедно с ½ ид.ч. от западната половина на избата, търговската сграда,   половината от парцела, в който са построени, заедно със съответните идеални части от жилищната сграда. Нямам други доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено от фактическа страна, моля да бъде даден ход по същество.

Адв.С.: Това е предмета на делба, който остава. Нямам други доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено от фактическа страна, моля да бъде даден ход по същество.

Адв.К.: Това е предмета на делба, който остава. Нямаме други доказателствени искания. Считам, че делото е изяснено от фактическа страна, моля да бъде даден ход по същество.

Съдът счита, че делото е изяснено от фактическа и правна страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВОТО НА СПОРА

Адв.Ч.: Моля да постановите решение, с което да допуснете до делба посочените в исковата молба имоти. Изцяло поддържам изложените доводи в исковата молба.

Адв.С.: От името на доверителите ми заявявам, че е налице съсобствен имот и следва да бъде допусната съдебна делба между съделителите без ищцата С.С., тъй като тя не е съсобственик, тъй като не е наследник с право на заместване на общия наследодател. До делба следва да бъдат допуснати 1/2 ид.ч. от процесния парцел, заедно с целия първи жилищен етаж, заедно със западната половина от избата, заедно с търговската сграда, заедно с 1/2 ид.ч. от общите части на сградата. Доверителите ми са с права 2/3  ид.ч. или по 1/3 ид.ч. от жилищния етаж, от половината избен етаж, от търговската сграда, от съответните общи части на сградата. При тези квоти за тях, моля да бъде допусната делбата, а за ищцовата страна е общо 1/3 ид.ч. от тези обекти, които описах. Доколкото в исковата молба е поискано за търговската сграда да се допусне делба при квоти 2/3 ид.ч. за ищцовата страна и 1/3 ид.ч. общо за моите доверители, считам, че те не притежават самостоятелен дял по наследство от бащата, съответно от съпруга на С.С., тъй като той няма участие там. Той не е извършвал строителство.  На никакво друго правно основание не е придобил собствеността, тъй като той не е собственик на терена. Собственик там е общината. Всички строителни и други книжа, право на собственост върху терена има наследодателя К.С., така че само той е собственик на търговската сграда и затова тя е общо наследство от него и следва да бъде делена при дяловете, както останалите ответници, затова ще трябва да се отхвърли иска за разликата над 1/3 ид.ч. за ищците. Моля в този смисъл да бъде вашия  съдебен акт.

Адв.К.: От името на доверителката ми Д.В., моля да имате предвид следното при постановяването на вашия съдебен акт. Иска е за делба първа фаза, тоест в настоящия съдебен акт, който следва да постановите, трябва да се произнесете относно три обстоятелства - между кои страни, относно кои имоти и при какви квоти следва да се допусне делбата. Относно кои страни адв.С. правилно отбеляза, че от ищцовата страна са посочили лицето С.А.С., която според нас няма как да бъде страна в настоящото. Тя не е от кръга на наследниците, поради което следва да бъде изключена от лицата имащи право да наследяват и да участват в делбеното производство. Относно кои имоти - днес в съдебно заседание се уточниха от ищцовата страна точно за кои имоти се претендира да бъде допусната делбата. Поддържам тези становища. При какви квоти. Считам, че доверителката ми Д.В. притежава 1/3 ид.ч. така, както е по удостоверението за наследници от всички имоти за делба, които следва да допуснете в настоящото производство. В този смисъл, моля да постановите Вашия съдебен акт.

Съдът ще се произнесе с решение, което ще обяви на 04.09.2020 г.

Протоколът изготвен в съдебно заседание.

Заседанието закрито в 10:15 часа.

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                      СЕКРЕТАР: